Het huis van de toekomst voor het WG-terrein

Verduurzamen van het WG-terrein

Het Toekomsthuis

Woningen en werkruimtes in Amsterdam delen vrijwel altijd muren met hun buren. En op een verdieping deel je je plafond en vloer met je boven- en benedenburen.

Dus bij een ingreep om je ruimte beter te isoleren, anders te ventileren of anders te verwarmen moet je je buren erbij betrekken. Misschien zelfs al je buren tegelijk. Dit kan zo complex zijn dat veel mensen afzien van deze verbeteringen van hun ruimte.

Maar stel nu dat je buren hetzelfde willen!

Ze hebben – net als jij – last van geluid. Ze zouden ook graag meteen beter willen isoleren.
Ze zouden ook liever minder geld kwijt zijn aan de maandelijkse gas- en elektrarekening.

Hoe vinden jullie elkaar en zetten jullie de volgende stap?

Zet de volgende stap

KetelhuisWG, een intitiatief van bewoners van het WG-terrein, stelt voor om lokaal een warmtenet aan te leggen waarmee je je ruimte kunt verwarmen. Dus je hebt geen aardgas meer nodig voor je verwarming. De bewoners willen dit realiseren met aquathermie; samen met Waternet.
Het plan voor warm tapwater (warm water voor douchen en de afwas) is nog niet helemaal duidelijk. Moeten er boilers (op elektra) geplaatst worden?
Om de hele aardgasleiding af te kunnen koppelen zal de kookplaat ook moeten veranderen. Koken op inductie is veel veiliger maar vraagt vaak een aanpassing aan de elektra. Voor senioren en gezinnen is dit zeker aan te raden. Voor iedereen gaan we workshops aanbieden om dit uit te proberen.